ARRIBADA DEL VAGÓ TANCAT PJfhv-1672

El passat dia 4 de març va arribar a les instal·lacions del NUCLI FERROVIARI DEL LLOBREGAT una nova peça històrica para la seva posterior recuperació amb finalitats culturals. Es tracta d’un vagó pertanyent al parc de vagons particulars matriculat al seu dia en RENFE. Concretament, el PJfhv-1672.

El vehicle correspon a un vagón tancat (J) del model dissenyat als anys 20 per la Comisión de Unificación de Material i construït durant les dècades posteriors per diverses empreses de la indústria espanyola. Anava dotat de fre de buit i manual, contant per això amb la corresponent garita de guardafrens, que com d’altres elements ha hagut de ser desmuntada durant l’operació de transport.

La seva construcció va tindre lloc per part de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, de Beasain (Guipúscoa), en 1950, per l’empresa Transportes Especiales de Naranja (TENSA). Donada l’activitat de la mateixa, aquest vehicle va estar assignat durant molts anys al tràfic d’exportació de cítrics entre València i la frontera francesa. 

Donada la realitat cultural espanyola en la matèria, no és d’extranyar que el vagó es trobi en un estat de conservació molt deficient. Malgrat això, és de destacar que a excepció dels eixos i els seus mecanismes de engreix, que seran substituïts en el seu moment, i del conjunt de la fusta, que deurà ser renovada, conserva la totalitat dels seus elements constitutius.